För oss är det viktigt att göra ekologiska charkprodukter som

  1. är bra för miljön och främjar den biologiska mångfalden;
  2. inte är skadliga för vår hälsa;
  3. är tillverkade med krav på god djuromsorg.

Vi tillsätter inte nitrit

Alla våra charkprodukter är tillverkade utan nitrit. Nitrit är en vanlig tillsats i charkprodukter och även tillåten i ekologiska livsmedel som är producerade enligt EU:s regler för ekologisk produktion. Nitrit är ett salt som ger produkterna röd färg och har en konserverande effekt så att hållbarhetstiden kan förlängas. Men nitrit kan omvandlas till nitrosaminer i våra magar och befaras vara cancerframkallande. Vi använder enbart naturliga ingredienser och håller oss borta från E-nummer.

Vår Dalakorv som inte får kallas för Falukorv på grund av att Kött och Charkföretagen fick ingredienslistan för ursprungsmärkningen ändrad under 2011. Ändringen innebar att korven skulle innehålla nitrit för att få en enhetlig färg. Det tycker vi är galet då Falukorven ursprungligen inte tillverkats med nitrit.

I Danmark är det lagstadgat att ekologisk chark inte får innehålla tillsatt nitrit. Vi ställer oss frågande till varför vi i Sverige inte har samma inställning. Läs mer om chark i Danmark på aktavara.org

Vårt sortiment

Vi har ett brett sortiment och tillverkar de flesta traditionella charkprodukterna som t.ex. prinskorv, julskinka, bacon, rökt skinka och korvar.

Länkar

KRAV om nitrit och varför det inte tillåts i KRAV-märkta produkter

KRAV om djurhållning